Sony трябваше да направи компютърен монитор за игри, защото PS5 не беше достатъчен

Не е загадка защо Sony направи компютърен монитор за игри, който може да работи добре и с PS5. Бизнесът с компютърни игри е твърде голям, за да се игнорира, и това са само пари на масата, които иначе са готови за грабване от други производители на монитори.

Sony не каза точно тези думи, но не трябваше да знам, че това е една от причините да реши да обяви два монитора за игри тази седмица. Друга причина е, че фокусът на Sony върху услугите означава, че PS Plus в крайна сметка ще надхвърли конзолата. През последните няколко години представянето на своите игри пред повече хора, вместо да ги заключва като ексклузивни, се превърна в добре дошла промяна на стратегията.

Sony обаче закъсня за това конкретно парти. Switch на Nintendo и Steam Deck на Valve могат да се играят навсякъде по дизайн и въпреки че няма да видите Microsoft да прави монитори за игри (всъщност това би било правилото), той е фокусиран върху растежа на Xbox чрез подобряване на съвместимостта с компютър и адаптиране на облачните си възможности навсякъде повече устройства, като телефони, таблети и, започвайки сега, избрани телевизори Samsung. Лентата за някой да се присъедини към Xbox Game Pass, давайки им незабавен достъп до широк набор от игри от дивана, телефона или бюрото срещу разумна месечна такса, е невероятно надолу. Почти си глупав да не опиташ.

Новите геймърски монитори на Sony виждат компанията да се разширява по много по-ограничен начин. Това е голяма работа, тъй като Sony винаги се е интересувала от това да доминира във всекидневната, а не в офиса или където и да сте поставили компютъра си. Но се откроява като странно за разлика от Nintendo, Microsoft и Valve, които сега са фокусирани върху това да ви предоставят начини да играете игрите си, където и да сте.

Независимо от успеха на новия монитор M9 на Sony, струва си да се има предвид това това, дисплей за $899 (и модел за $529, идващ тази зима), е следващата голяма стъпка на Sony за достигане до повече геймъри. Със сигурност ще достигне някои Геймъри: Тези, които виждат стойността в 27-инчов монитор, вместо да купуват 48-инчов OLED или нещо по-голямо с по-малко впечатляващи характеристики на приблизително същата цена от близо $1000. Но изглежда, че Sony се опитва да се възползва максимално (и може би да подобри) неудобните, но в крайна сметка поправими проблеми с конзолната си стратегия досега.

За да бъде ясно, Sony по никакъв начин не е в тъжна ситуация заради PS5. Той продаде 17,3 милиона конзоли от пускането си в края на 2020 г. до края на 2021 г. PS5 стана първата конзола, която прекъсна 33-месечната серия от най-продавани Nintendo Switch в Съединените щати. И измина почти година, откакто Sony обяви, че нейният $499 PS5 носи печалба вместо загуба на конзола.

Бизнесът с игри на Sony се развива много добре…засега. Но има компоненти от неговия бизнес, които се нуждаят от подобрение, така че Sony да може по-добре да посреща геймърите там, където са: навсякъде, играейки на всички устройства.

Изображение: Sony

Новият абонамент на Sony за PS Plus в момента не може директно да се конкурира със стойността, простотата и широката наличност на Xbox Game Pass. Сигурен съм, че ще се подобри с течение на времето, но новият му интерфейс и библиотека от игри ми се струват твърде пълни с информация, продавайки ми услуга, за която вече плащам, и странно липсват задължителни изживявания – поне за тези, които не са запознати PlayStation.

Докато Sony работи върху това, бих се радвал също така да видя тази пълна услуга, пълна с поточно предаване на игри за PS5, да дойде за PC, Mac и мобилни устройства възможно най-скоро. По дяволите, може би Sony може просто да почисти пощата си, защото извън използването на конзола е много объркващо как можете и не можете да играете голямата библиотека от конзолни игри на Sony. В момента той прави приложение за отдалечено възпроизвеждане за PC, Mac и мобилни устройства, но това изисква да притежавате PS4 или PS5 и да сте в същата мрежа. На компютър Sony всъщност е на половината път с настоящото си приложение PS Plus, което ви позволява да предавате игри на компютър, но поддържа само по-стария контролер DualShock 4, а не контролера PS5 DualSense на Sony. Освен това игрите за PS5 изобщо липсват в приложението за компютър — те са просто игри за PS4 с няколко стари класически конзоли в микса.

За да се разпространи на места, различни от дивана, Sony наистина ще трябва да разбере стрийминг на облачни игри. Той опипва този картоф от дълго време и все още не е разбрал къде е отскочил, въпреки че по ирония на съдбата самият Microsoft захранва технологията за поточно предаване на Sony. Чувал съм други хора да съобщават за добро преживяване с поточно предаване на игри за PS3 и PS4 чрез PS Plus, но въпреки че моята PS5 е свързана чрез Ethernet към повече от способна мрежа, стартирането на игри е много по-бавно и по-бавно от отличното xCloud изживяване.

Sony InZone M9

Снимка от Amelia Holowaty Krales/The Verge

Готините монитори няма да решат проблема с игрите на Sony, но правят следващото най-добро нещо: предоставят собственото решение на Sony за изискванията на геймърите, които не искат просто да седят на дивана си и да играят на конзола. Хората работят дистанционно. Те седят в домашния си офис по цял ден. Продавайки на тези хора монитор, който ще се справя с редовни компютърни задачи с игри, като същевременно включва функции, които са страхотни за собствениците на PS5, държи Sony на местата, където хората искат да играят – не там, където Sony смята, че трябва. Или поне такъв е планът.

Наистина ми беше приятно да използвам монитора M9 досега. Все още го тествам, но отговаря на много изисквания, както за PS5, така и за компютърни плейъри. Той има 4K IPS панел със 144Hz честота на опресняване и пълното му локално затъмняване с 96 зони е незабавно поразително, което прави неговия HDR още по-зашеметяващ. Ще трябва да видим дали наистина е достатъчно добър, за да се конкурира с днешните най-добри монитори за игри в този ценови диапазон. Но съществуването му няма да бъде объркващо. Sony вече не се задоволява да пести време на вашия телевизор; сега също иска да бъде там, където играете другаде.

Add Comment