Murena One показва колко трудно е да дегуглите смартфона си

Телефон с Android без Google. Без Google Apps, без услуги за Google Play, без динамичен Google Assistant. Без наблюдение от Google и шпиониране на данни, без безмилостно насочване на реклами, без усещане, че поверителността е безполезно упражнение. Някои компании, като Huawei, бяха принудени да измислят как да изградят този тип устройство. Няколко други се опитаха да запазят вашата поверителност и да се борят с тиранията на Big Tech. Нищо от това никога не е работило.

Екипът на Мурена работи върху премахването на гугъл на телефони с Android от няколко години, датиращи от 2017 г., когато Гаел Дювал създаде операционна система, която първоначално нарече Eelo. „Както милиони други, СТАНАХ ПРОДУКТ НА GOOGLE“, написа Дювал през 2017 г. Той каза, че иска да създаде нещо толкова добро като другия софтуер за Android, без целия надзор. „Имам нужда от нещо, което бих могъл дори да препоръчам на родителите си или децата си“, пише той. „Нещо привлекателно, с гаранции за повече поверителност. Нещо, което бихме могли да изградим за разумен период от време, нещо, което с времето ще става все по-добро и по-добро.

Операционната система, която сега се нарича /e/OS, е налична на няколко устройства от известно време, но сега продуктът трябва да е готов за първи път: Murena пуска и това, което нарича “/e/OS V1”. като първия смартфон на компанията, Murena One за 369 долара.

Като първо хардуерно усилие, това е сравнително впечатляващо: гладка стъклена плоча с 6,5-инчов екран, осемядрен процесор MediaTek, четец на пръстови отпечатъци отстрани и три камери в малка издатина отзад. Характеристиките на фотографията също са впечатляващи, включително 48-мегапикселов основен сензор отзад и 25-мегапикселова камера с дупки отпред за селфита. Камерата беше единственото място, където Мурена изглежда се е разпразнила тук, което според главния оперативен директор Алексис Нотингер не е било необходимо. „Хората са готови да направят много компромиси, когато се преместят в среда, фокусирана върху поверителността“, каза той, „но видяхме, че камерата е най-вероятното нещо, което хората могат да бъдат много придирчиви“.

Ще трябва да тестваме и двете повече, преди да можем да дадем пълна присъда, но в моето ограничено тестване и двете изглеждат прилични камери, но далече от това, което бихте очаквали при скорошно обаждане в Google, Apple или Samsung.

Murena One е доста прост телефон с Android, поне на хардуерно ниво.
Изображение: Морена змиорка

За да освободи устройството си от всякакви възможни остатъци от Google, Мурена трябваше да изгради невероятно количество неща. Софтуерът /e/OS идва с: персонализирано приложение за съобщения, така че не се нуждаете от Google Messages; браузър, който да замени Chrome; приложение за картографиране, което използва данни от OpenStreetMap вместо данни от Google; имейл клиент, календар, система за съхранение на файлове, приложение за контакти и почти всичко, което бихте получили в пакета Google Workspace; приложения за бележки и задачи и музика и дори гласови записи. Мурена дори планира свой собствен виртуален асистент на име Еливия, така че няма да пропуснете Google Assistant.

Murena също така е изградила облачни бек-ендове за много от тези услуги, така че можете да проверявате пощата си в приложението за поща /e/OS, но също така да използвате вашия /e/ имейл адрес вместо адрес, завършващ на gmail.com. Всичките ви онлайн услуги се намират в Murena Cloud, а не в услугите на Google или Microsoft. До известна степен всичко, което наистина правите тук, е да замените един централизиран доставчик с друг, но Мурена казва, че всичките му продукти са създадени със същите принципи за защита на поверителността срещу наблюдение като неговите смартфони.

Това е възхитително усилие, но дори Мурена не може да стигне по-далеч, като изостави Google. Всяка компания, която някога е опитвала това, от Harmony OS на Huawei до злополучни проекти като Ubuntu Touch и Firefox OS, най-накрая откри едно и също нещо: Без екосистемата на приложенията за Android телефонът ви е мъртъв. Така Мурена се опита да вземе тортата си и да я изяде: компанията замени Google Play Store с „App Lounge“, който ви позволява да инсталирате всички основни Приложенията за Android – включително, да, тези, направени от Google – но нямат следи от марката на Google.

За да използвате App Lounge обаче, трябва да се съгласите с неговите условия за обслужване, които гласи най-отгоре, че имате две опции – да влезете с вашия акаунт в Google или да разгледате салона анонимно – но и в двата случая приложението ви – изтеглете отношенията са предимно с Google. Просто изтегляте приложения на Play от различен изглеждащ магазин. Салонът получава информацията си директно от Play Store (без да казва на Google кой сте, казва Мурена) и използва Google за всички форми на плащане.

App Lounge включва някои приложения, които не са в Play Store, и можете да се поразровите в настройките и да изберете да виждате само приложения с отворен код и прогресивни уеб приложения, но това доста сериозно ограничава броя на наличните приложения.

Свързването с Google върви доста директно срещу това, което Мурена обещава и подлуди много ранни тестери на Мурена, но не мисля, че Мурена е имал друг избор, освен да се справи с това по този начин. „Смартфон без надзор на Google“ е завладяваща идея за много потребители, но „смартфон без нито едно от приложенията, които искате“ е пречка за почти всеки. Нотингер казва, че разбира се, Мурена би могъл да създаде телефон с Linux, който да изпълни мечтите за поверителност на всеки, но той не би пуснал никакви приложения. И никой не би го искал. „Имаме нужда от хора, които да намират приложения“, казва той, „в противен случай ще се свържем с малък брой хора, които ще намерят проекта за страхотен, но дотук приключва“. Мурена се опитва да извърви тънка линия тук, но истината е, че тази линия просто не съществува. Просто не можете да получите пълно изживяване с Android, без да поканите Google в уравнението.

Вместо това, когато влезете в Google или използвате услугите му, Мурена се опитва да смекчи данните, които Google може да събира. Той е изграден върху проект, наречен MicroG, който по същество е по-частен клонинг на някои от библиотеките, от които Google се нуждае, за да стартира своите приложения, така че можете да използвате приложения, които изискват услугите на Google Play, без всъщност да използвате услугите на Google Play. . много ровене в настройките, за да вляза в моя акаунт в Google на Murena One. Не мога да си представя много хора да купуват /e/OS устройства и след това да бързат да инсталират Google Maps и Chrome, но все пак това е разочароващ бъг.

Мурена замени повечето услуги на Google, включително карти, със свои собствени.
Изображение: Морена змиорка

Цялостният подход на Мурена към поверителността изглежда се фокусира по-малко върху спирането на събирането на данни като цяло и повече върху сигурността чрез неизвестност. Ако активирате разширената поверителност в /e/OS, той използва VPN, за да маскира вашето местоположение – или като избере “правдоподобно произволно местоположение” някъде по света, или ви позволи да изберете къде искате да бъдете – и дори маскира вашия IP адрес от сайтовете, които посещавате. Освен това се опитва да блокира тракерите във всяко приложение, което изтегляте, и изглежда го прави успешно.

Разширената поверителност обаче има свои собствени компромиси. От една страна, трудно е да използвате приложения за времето или карти, когато телефонът ви мисли, че сте в Сингапур, както направи моят, когато го стартирах за първи път от дома си във Вирджиния. Много приложения също са геомаркирани по някакъв начин, така че трябваше да изключа всякаква защита за приложения като Netflix и YouTube TV. (О, да, и аз изтеглих YouTube и YouTube TV, защото Мурена не може да ги замени, така че Google така или иначе ме насочи към това.) Мурена се опитва усилено да създаде регулируем, забравящ се софтуер за поверителност, но свърши, като изисква повече цигулка от мен. издирва се.

Всички /e/OS все още са базирани на Android, разбира се. Устройството, което използвам, работи със спин-оф на Android 10, базиран на Lineage OS, спин-оф за Android, базиран на стария проект CyanogenMod. (Това е разклонение! А LineageOS е до Android 12, така че е жалко да видим, че /e/OS изостава.) И въпреки работата на Мурена, все още изглежда като… Android . Организацията заяви, че планира да преработи начина, по който работят уведомленията, например, и да направи други промени в начина на работа на Android, но в момента това е просто обикновен стартер на приложения. iPhone стил на върха на иначе позната версия на Android.

Murena One е амбициозно устройство, а /e/OS е още по-амбициозна операционна система. Но досега те ми показаха най-вече колко вкоренен е Google в нашия дигитален живот и доколко компанията е поела контрола над своята предполагаема операционна система с отворен код. Единственият начин да освободите Android от Google, изглежда, е да направите всичко малко по-лошо на Android. И единственият начин да го подобрите е да го възстановите от нулата. За всеки ще бъде трудно да успее, независимо колко пламенно вярва в мисията.

Add Comment