Роу срещу Уейд се състезава с гладуващата Ким Кардашиян

Рядко е имало Бастилия, която трябва да бъде щурмувана толкова, колкото годишната гала на Института за костюми на Метрополитън музей. Или, за вас и мен, Met Ball.

Всеки май добрите и големите от света на знаменитостите слизат в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк за парти, което се провъзгласява за Оскар за мода. През 2014 г. редакторът на Vogue и архитект на събитието Анна Уинтур се оплака, че само за 15 000 долара на билет е твърде включващо. Тази година един билет ще ви струва около 35 000 долара.

Целта на Met Ball номинално е да финансира института за костюми на музея. В действителност става въпрос за предоставяне на списък от звезди, считани за достойни за покана; обличайте ги в дрехи, които струват повече, отколкото парите могат да се купят, дефилирайте с тях пред камерата като животни в турбо лагера; и да осигури безопасна среда за супербогатите да се побратимят с ултра-елита.

Тази година партито беше на тема Позлатената епоха и Бялата вратовръзка (едва ли щяха да го превърнат в темата Down the Coal Mine, нали?). Произходът на фразата може да бъде намерен в роман от 1873 г. на Марк Твен за материализма, индустриалците и корупцията, които обхванаха Америка в края на 19-ти век. „Позлатяването“ включва тънък, прозрачен фурнир от великолепие, за да прикрие кризата на неравенството в нацията. Засега толкова подходящо.

Ужасно лесно е да се възпротивите на екстравагантността на знаменитостите, толкова далеч от реалността, че абсурдността на всичко това дори не им е хрумнала.

Докато знаменитостите организираха този кралски спектакъл, за да накарат светските пеони да зяпнат в страхопочитание, Ким Кардашиян – може би една от най-известните жени на планетата – знаеше, че трябва да шокира и заслепява отново. , надминавайки неговите Херкулесови усилия от предишни години. Вдъхновявайки се не само от вдъхновението, но и от дрехите на гърба на своя колега от 50-те години на миналия век, Кардашиян облече рокля, видяна за последно на гърба на самата Мерилин Монро.

Тя се изкачи – всъщност тя куцаше – по известните стълби на музея в роклята, която Монро носеше, за да пее серенада на Джон Кенеди на 45-ия му рожден ден през 1962 г. Не е носена оттогава, но на цена от почти 5 милиона долара, това е най-скъпата рокля някога продадени на търг. . Дрехата е толкова ценна, че трябва да се съхранява при контролирана температура от 68 градуса в затъмнено помещение.

Общият недостатък на този план става много по-лош. Ден преди събитието Кардашиян прекара 14 часа в боядисване на косата си в руса. Но това е просто детска игра. В седмиците до понеделник тя трябваше да свали 16 паунда, за да се впише в непроменимата рокля. Тя разказа пред Vogue как е ограничила диетата си и е носила “сауна костюм” два пъти на ден. Не знам какво би трябвало да прави костюмът за сауна на човека, но явно магическият куршум е помогнал на Кардашиян да се вмъкне в рокля, носена за последно през 50-те години на миналия век. Когато роклята се затвори, тя обясни, че иска да плаче сълзи от щастие.

И ето основната фраза: Толкова деликатен артикул и толкова потопен в историята, Кардашиян го носеше само за няколко минути. „Никога не бих искал да седя в него“ (е разбира се) каза тя, да не говорим за ядене.

Пийт Дейвидсън и Ким Кардашиян на Met Gala в понеделник вечер. Снимка: Evan Agostini/Invision/AP

Носенето на тежест върху тялото ни някога е било върховният знак за статус и богатство. Следващото беше слабината. Но сега изборът да ядете само домати и сауна в продължение на часове всеки ден, за да поберете няколко минути в рокля, която принадлежеше на американска икона, е върховната и неоспорима привилегия.

Това прави ужасно лесно да се откажем от екстравагантността на знаменитостите, толкова отдалечени от реалността, че абсурдността на всичко това дори не изглежда да им е хрумнала. Най-грубото от всичко е очакването, че ще бъдем заслепени от тази проява на отдаденост на действие, което няма художествени или исторически достойнства. Жена, която се изкачва по стълбите в рокля, всичко в името на какво точно?

Но Кардашиян е просто жена. Друг мъж, облечен по начин, който мога да опиша само като много отровна тропическа риба. Друга от безбройните Кардашианци бе с бейзболна шапка, воал и сватбена рокля. Ако беше сатира, беше добре направено. Вероятно не беше.

Хилари Клинтън беше там, заедно с кмета на Ню Йорк Ерик Адамс. Присъства нашият собствен Пол Мескал от „Нормални хора“, който изглеждаше неуместно в черен костюм и недобросъвестни мустаци.

Тъй като тези звезди се поддържат и поддържат от екипи от хора, които са вложили месеци на мислене и много повече от хиляди долари в сделката, в крайна сметка те са изложени като добре поддържани афганистански хрътки в Crufts. Важното, което трябва да запомните, е, че унижението на случая пада много повече върху техните плещи, отколкото върху нашите. И морално безобразие в краката на организаторите повече от всеки.

Още по-обидно, хващането на Covid-19 от знаменитост трябва да бъде благословия, достоен компромис за шоуто да бъде поразено с красотата си

Защото трикът на Met Ball, ако може би не е крайното му намерение, е да подчертае паралелната вселена на ултра-елита. Миналата година това се прояви в изображения на демаскирани A-Listers, подкрепени от техните легиони от платен и най-важно маскиран персонал. Папараци бяха натъпкани в химикалки с покрити лица, за да уловят перфектно поддържаните скули на гололиките старлетки. Най-малко трима асистенти помогнаха на певицата Дженифър Хъдсън да се качи по стълбите на музея, носейки роклята й, поддържайки я под потоп от плат.

Все едно да кажеш, че Джъстин Бийбър дори не притежава способността да разпространява коронавирус. Но онези, които го обличаха, погрижиха се за прическата и грима на жена му и позиционираха роклята й с скъпоценни камъни за перфектната снимка, някак си. И да не забравяме тези, които сервират храна и напитки. Сякаш вирусният товар зависи от богатството. Или може би, още по-обидно, хващането на Covid-19 от знаменитост трябва да бъде благословия, достоен компромис за шоуто да бъде поразено с красотата си. Обратното, разбира се, може да бъде само ужасно проклятие.

Най-мощната и случайна символика на вечерта, най-унизителният и тъжно този, който знаменитостите не можаха да предвидят, беше изтичането на проект за решение на Върховния съд на Съединените щати, предлагащо отмяната на Roe срещу Wade. Тъй като телесната автономия на жените в Съединените щати е хвърлена в неизвестното, е трудно да съберем нещо друго, освен отвращение към гладна триседмична жена и нейния антураж, чийто единствен фокус тази нощ беше добра снимка, която допълнително закрепи неговата звезда.

Ако целта на Златния век е тънкият фурнир и повърхностността на богатството, покриваща пукнатините на едно дълбоко мизерно и несправедливо общество, тогава никой не е гледал на духовно обеднения характер на цялата работа като на Върховния съд. Предполагам, че участниците трябва да се стремят към нови висоти през следващата година.

Add Comment