Как да освободите място за съхранение на мобилния си телефон, като стартирате приложения за Android от microSD

приложения за android на microsd 1000×600.jpg

Пускането на приложения за Android от microSD позволява освободете място за съхранение на вътрешни дискове на нашите смартфони. И няма значение колко място имате. Една максима в компютърните науки казва, че в крайна сметка ще го заемете. И винаги е пълен.

Има голяма част от смартфоните, които вече не поддържат microSD. Индустрията последва (лошата) преднина на Apple в толкова много неща (вижте премахването на аудио жака) и премахна поддръжката му. Но все още има десетки милиони устройства, за които използването на тези сменяеми карти с памет е незаменимо.

Въпреки че основната цел на този формат все още е съхранение на данни и всъщност има устройства, които го използват като единствен носител, те също се използват за стартиране на пълни операционни системи, както правим в мини едноплатков компютър като Raspberry Pi. И за много други приложения на множество устройства, както ще видим днес с мобилни приложения.

Как да стартирате приложения за Android от microSD

Първо трябва да се каже, че външните карти с памет винаги ще бъдат малко по-бавни от вътрешната памет. Въпреки че зависи от това и microSD, който използваме, тъй като най-новите интерфейси (UHS 3 и Class 10) осигуряват достатъчна производителност (120MB в секунда при четене), така че потребителят да не забележи забавяне по време на възпроизвеждане, стартиращ софтуер от тях.

Приложения за Android от microSD

Препоръките тук са очевидни. Ако ще го използваме за тези задачи, все още трябва да го купим най-бързата карта които нашият мобилен телефон може да поддържа. По отношение на капацитета ще зависи от нуждите на всеки потребител, но тези карти са много евтини и можете да намерите 128 GB модели само за 15 евро.

Друг момент, който трябва да имате предвид, е, че не винаги ще бъде възможно да преместите всички приложения, които вече сте инсталирали. без руутване на мобилния. Това е механизъм за получаване на разширени привилегии или суперпотребителски разрешения, за който сме ви разказвали няколко пъти и който включваме в ръководствата за инсталиране на персонализиран ROM. Освен това някои приложения може да не са съвместими и ще работят само на вътрешна памет. И накрая, това също ще зависи от версията на Android, която сте инсталирали.

Адаптивно съхранение

След като направите предишните съображения, коментирайте, че без нужда от алтернативни ROM или руутване, огромното мнозинство от приложенията за Android могат да се стартират от microSD. И това е, че от Android Marshmallow (v 6.0), Google въведе важна промяна, която е запазена в по-късните версии в начина, по който смартфоните се справят с карти с памет. Функцията е именувана “адаптивно съхранение” и на практика ви позволява да конфигурирате microSD картите да работят така, сякаш са вътрешни устройства.

Вместо да има два различни типа съхранение като отделни пространства, Android вижда картата с памет като разширение на вътрешната памет. Тази функция е идеален, ако искате да използвате microSD за стартиране на софтуер на Android, тъй като данните и приложенията могат да бъдат записани според нуждите. Следователно не е нужно да се притеснявате къде се съхраняват приложенията, въпреки че трябва да имате предвид, че картата с памет е достатъчно бърза, така че разликата с вътрешната памет да не е прекомерна и да компрометира производителността на съхранение.

Трябва да се каже, че картата е постоянно конфигурирана и криптирана за този терминал, така че не можете да я извлечете и да я занесете директно на друг компютър, за да преместите данни, докато не я форматирате отново. Ако вашето устройство поддържа адаптивно съхранение конфигурацията му е проста, както ще видите:

 • Уверете се, че сте архивирали данните си. Картата ще бъде форматирана и ще загубите цялата информация.
 • Поставете картата в терминала. Когато се появи известието „Нова SD карта“, докоснете Настройка.
 • Изберете хранилището на телефона като „вътрешно хранилище“.

Как да освободите място за съхранение на мобилния си телефон, като стартирате приложения за Android от microSD 29

 • Изберете Форматиране на SD карта или Изтриване и форматиране.
 • В терминалите от Android 9.0 същият процес предлага и възможност за преместване на съдържание, включително приложения, на картата. Освен това ще видите колко място ще спестите от вътрешна памет.

Спестете вътрешно пространство за съхранение

Ако не можете да преместите твърде много приложения, друга основна опция за освободете място във вътрешната памет и което ще работи на всяко устройство е да копирате файлове като документи, видеоклипове, музика или снимки на microSD картата и след това да ги изтриете от вътрешната памет.

 • Отворете приложението Настройки на вашето устройство.
 • Докоснете Съхранение и USB.
 • Докоснете Вътрешно хранилище.
 • Изберете типа файл, който искате да преместите на SD картата.
 • Натиснете продължително съответните файлове.
 • Докоснете Още Още, след което Копиране в…
 • Под „Запазване в“ изберете SD картата.
 • Изберете къде искате да запишете файловете и натиснете копиране.

В допълнение, приложения като тези, посветени на камерите на устройството, обикновено предлагат възможност за запазване на екранни снимки на microSD карта дори ако приложението се изпълнява от вътрешна памет. Снимките и видеоклиповете обикновено заемат голяма част от вътрешната памет, ако не са конфигурирани да се записват във външна памет.

Използване на приложения на трети страни

Ако телефонът ви не поддържа преместване и използване на приложения на microSD или ако искате да премествате приложения, които не позволяват това поотделно, някои приложения на трети страни могат. Apps2SD и FolderMount са сред най-мощните и популярни, но и двете изискват руутване на устройството.

Друг вариант е Link2SD, решение, което има root функционалност, но също някои функции не се нуждаят от root. Можете да го използвате за преместване на приложения на картата в насипно състояние, за “принудително” приложения, които обикновено не го позволяват, и за изтегляне на папки с данни за по-големи приложения и игри във външно хранилище.

Как да освободите място за съхранение на мобилния си телефон, като стартирате приложения за Android от microSD 31

Подобно на предишните, максималните ползи се получават след руутване на терминала. Препоръчителна техника за потребители, които контролират проблемите със сигурността, тъй като позволява да се правят много полезни неща, които не са разрешени на стандартно заключени смартфони, толкова основни, колкото стартирането на приложения за Android от microSD, което, както може би сте видели, не винаги е толкова просто, колкото би трябвало да бъде в някои терминали, а някои от тях не поддържат споделено съхранение, което го улеснява. В други да, и е полезно да освободите вътрешно пространство за съхранение.

Add Comment