Как да обучим придирчив човек

Заместител при зареждане на действия за статия

Придирчивото хранене е едно от онези предизвикателства, които на практика гарантирано подлудяват родителите. Не само е разочароващо да приготвите здравословна храна, да накарате детето ви да я откаже и след това да влезе в битка на волята, но зад това разочарование може да се крие истинска загриженост: детето ми получава ли всички хранителни вещества, от които се нуждае? трябва да расте и развиват?

Пиковите години на придирчиво хранене са на възраст между 2 и 6 години, когато децата започват да искат повече независимост. „Двете неща, които не можете да накарате малките деца да правят – не можете да ги накарате да ядат и не можете да ги накарате да отидат до тоалетната на гърнето“, казва Джил Касъл, педиатричен диетолог и основател на Nourished Child, който работи върху книга за хранене и уелнес за деца. “Малките деца искат автономия над телата си.”

Ако имате придирчив човек, казва Касъл, това означава, че детето ви преминава през типична фаза на развитие.

Ето защо е важно да имате дългосрочна хранителна визия. Едно хранене, или 10, няма да направи или да наруши диетата на вашето дете. А балансираната диета за дете може да изглежда малко по-различно, отколкото си мислите.

По-голямата част от придирчивите ядещи все още получават хранителните вещества, от които се нуждаят, според Касъл. „Знаем, че повечето деца ядат много протеини, освен ако не са изключително придирчиви,“ казва Касъл, отбелязвайки, че много зърнени храни и млечни продукти съдържат протеин, а не само месо. Когато се консултира за трудна диета, тя гледа цяла седмица или дори две, за да разбере хранителния режим.

Водете с пример. Преосмислянето на придирчивото хранене не означава да се откажете от здравословните ястия – това означава да приемете, че не всички опити работят. Родителите трябва да се опитват да включват здравословни храни в диетата на детето си всеки ден и при всяко хранене, казва Клеър Маккарти, педиатър в Бостънската детска болница и асистент по педиатрия в Harvard Medical School. „Детето им може или не може да ги яде, но колкото по-нормални и познати стават, толкова по-вероятно е детето да ги опита. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Моделирайте поведението, което искате да видите, казва Маккарти. “Ако не ядете плодове и зеленчуци всеки ден, детето ви ще забележи.”

Да, възрастните могат да бъдат придирчиви в храната. Ето как да спрете.

Не го усложнявай. Основно правило, което Castle използва, е да се опита да получи протеин в чинията и колкото е възможно повече цвят. Ако детето ви не яде нищо, всичко е наред, опитайте отново при следващото хранене или лека закуска. И ако всичко друго не успее, тя предлага да направите представянето на храната възможно най-просто. Поставете купи със сурови моркови, грозде, череши или всякакви други полезни плодове и зеленчуци на масата и (надявам се) гледайте как изчезват.

„Децата могат да станат подозрителни, когато не могат да идентифицират какво има пред тях“, казва Касъл. „Равнината наистина е тяхната рулева рубка. Но не е задължително да е едното или другото – може да са единични храни и най-сложната. »

Без просия, подкуп или тормоз. Може би най-трудното нещо за родителите е, че колкото повече се фокусирате върху това, което яде вашето дете и се опитвате да го убедите или подкупите да яде здравословни храни, толкова по-вероятно е то да стане противник. Опитайте се да бъдете неутрални, доколкото е възможно, казва Касъл.

„Придирчивото хранене често е по-малко свързано с храната, отколкото с това дали детето обича да идва на масата“, казва тя. „Ако масата е само бъркотия, натиск и критика относно храната и поведението, това няма да е приятно. Целта трябва да бъде изобщо да не се говори за храна на масата.

Представете си, че излизате на вечеря с приятел, който продължава да коментира вашата храна – — Защо не ядеш това? Не мисля, че трябва да ядете десерт, защото не сте довършили пилето си. Какво ще кажете за още няколко хапки броколи? » Ще се побъркаш и с право. Е, децата ви вероятно се чувстват по същия начин. Въпреки че повечето деца не стават придирчиви в храненето, постоянното му повтаряне може да го накара да продължи и в зряла възраст.

Имате ли въпрос относно родителството? Попитайте за La Poste.

Обратното също може да се случи, обяснява Касъл. Някои деца може да искат да се съобразят и да угодят на родителите си толкова много, че да игнорират телата си или апетита си и да ядат твърде много.

Ето защо е още по-важно родителите да си дадат почивка като хранителна полиция и да разберат, че за повечето деца задоволяването на техните хранителни нужди често е по-лесно, отколкото си мислите. Дори ако карате колело между едни и същи или около пет храни на ден, ако детето ви е изложено на протеини, зърнени храни, млечни или немлечни алтернативи, плодове и зеленчуци, това вероятно е достатъчно, казва Касъл. Просто продължавайте да добавяте нови храни с течение на времето. (Както винаги, има отклонения – ако детето ви не наддава на тегло или височина или имате специфични хранителни въпроси, говорете с вашия педиатър.)

Облекчете натиска за вечеря. Хранително, вечерята не е краят на всичко. Повечето малки деца имат своите хранителни нужди задоволени дори преди вечеря, казва Касъл, особено ако предлагате здравословни храни като плодове и зеленчуци през целия ден. А само млякото често може да е достатъчно за дневния протеин на вашето дете.

Вместо това направете вечерята време, когато семейството се събира. „Когато едно дете види родителите си да се наслаждават на храната, на хубавия разговор и да тече храна, то ще иска да бъде част от това“, казва Касъл. (Можете да намерите съвети за семеен разговор тук.)

Връщане на семейната вечеря: Как създадохме ренесанс по време на хранене

И не бъдете кратък готвач, казва Маккарти. “Ако детето ви не яде храната, която ядат всички останали, алтернативата трябва да бъде нещо здравословно и скучно – като неподсладени зърнени храни с мляко – а не хапки и пържени картофи.”

Тя също така предлага да включите детето в пазаруването или приготвянето на храна и да бъдете умни по отношение на подсказките. Предложете забавни дейности – като четене на книга, ходене на разходка или избор на следващия семеен филм или меню за вечеря – вместо да подкупвате с десерт. Когато създавате хранителна йерархия чрез подкупване или забрана, това само прави десерта по-привлекателен и по-малко здравословната храна. С други думи: приемайте нещата умерено.

Когато отстъпя назад, това, което намирам за утеха, е да знам, че така или иначе нямам много контрол върху вътрешните харесвания и антипатии на децата си. Имам две деца и едното яде стриди, кралски раци, калмари и люти чушки. Той е на 9 години. Другият ми яде пене, пилешки хапки, бисквити и хляб. Тя е на 7 години. И двамата излязоха от тялото ми. И при двете бременности ядох подобни храни. Излагах ги на същите храни като бебета и малки деца.

Заключение: Вероятно имаме много по-малко влияние върху това, което ядат нашите деца, отколкото си мислим. И докато нашата работа е да осигуряваме здравословна храна за нашите деца, тяхната работа винаги ще бъде да я ядат.

Add Comment