Какво да направите, ако имате положителен тест за Covid-19 сегаCNN

Инфекциите с Covid-19 се увеличават, като повечето американски щати отчитат увеличение на случаите. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати, силно заразният подвариант BA.2.1.21 на Omicron сега е доминиращият щам на коронавирус в цялата страна.

Две години след пандемията мнозина не знаят какво да правят, след като са дали положителна проба за Covid-19. Трябва ли да се самоизолират и ако да, за колко време? Колко важно е да се види лекар? Какви терапии са налични и кой отговаря на условията?

За да отговоря на тези и други въпроси, разговарях с д-р Лиана Уен, медицински анализатор на CNN, лекар по спешна помощ и професор по здравна политика и мениджмънт в училището по обществено здраве на Института Милкен на Джордж Вашингтон. Тя е и автор на “Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health” и майка на две малки деца.

CNN: Изглежда, че много хора са диагностицирани с Covid-19 в момента. Имам приятели, които са били много предпазливи по време на пандемията и сега са дали положителна проба. Защо така?

Д-р Лиана Уен: На първо място, имаме работа с изключително заразен подвариант. Оригиналният вариант на Omicron вече беше по-заразен от Delta и предишните варианти. Тогава имахме BA.2, подвариант на Omicron, който беше по-заразен от Omicron, а сега имаме издънка на BA.2, наречена BA.2.1.21, която изглежда още по-преносима.

По-преносим вариант означава, че дейности, които преди сме смятали за относително безопасни, сега са изложени на по-висок риск. Това не означава, че трябва да избягваме всякакви дейности, а по-скоро хората, които са били много внимателни преди, могат да се заразят сега поради заразяването на този подвариант. Освен това хората, които преди са били заразени с Omicron, имат известна степен на защита срещу този нов подвариант; тези, които преди не са били заразени, сега са по-податливи. За щастие, изглежда, че този вариант не причинява по-тежко заболяване при повечето хора, а ваксината и първият бустер все още осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт за заразените.

Друга причина за нарастването на инфекциите е, че хората взаимодействат повече, включително на закрито и без маски. Когато възникнат такива взаимодействия, съществува риск от предаване. Отново, това не означава, че хората никога не трябва да се свързват помежду си, а по-скоро, че трябва да са наясно с риска и да вземат предпазни мерки, особено за имунокомпрометирани хора и други с по-висок риск, висок при сериозно заболяване.

CNN: Ако някой е диагностициран с Covid-19, какво трябва да направи? Все още ли се препоръчва изолация?

Лупа: Да, така е и всъщност това е първото нещо, което препоръчвам на хората да направят, ако тестът е положителен за Covid-19. Независимо дали са си направили собствен тест у дома и имат положителен резултат или са получили положителен резултат от PCR тест, те трябва незабавно да се самоизолират. Ако са у дома, отидете в стая далеч от други хора. Ако са на работа, сложете маска N95, за да пресечете обществени места и да се върнете у дома, в идеалния случай със собственото си превозно средство.

Изолацията не винаги е лесна, особено за тези с малки деца и живеещи в жилища от няколко поколения. Ако е възможно, идентифицирайте друг възрастен, който да се грижи за малки деца, за да може заразеното лице да се самоизолира. Ако детето е това, което е дало положителна проба, назначете възрастен да се грижи за това дете. (Обсъдихме предизвикателствата на изолацията с малки деца повече в този предишен въпрос и отговори.)

CNN: Колко време хората трябва да се самоизолират?

Лупа: Денят, в който тествате положително, е нулев ден. Ако сте имали симптоми преди тази дата, кажете предния ден, този ден е нулев ден, което от двете настъпи първо. Ден 1 е 24 часа след положителния тест или появата на симптомите. Трябва да бъдете изолирани от другите за пет дни. Това означава да не сте в една стая вкъщи с хората, с които живеете и да не ходите на работа лично. Ако трябва да споделяте баня, например, не забравяйте да носите правилно монтирани N95, KN95 или KF94 в тези общи части, намалете времето си в тези зони и отворете прозорците, доколкото е възможно.

CDC казва, че след петия ден от изолацията, ако нямате температура и симптомите ви се подобрят, можете да отидете на обществени места като хранителни магазини и на работа и училище, стига да носите правилно поставена маска. време. Много работни места и училища имат свои собствени политики, които са по-строги от това и може да изискват, например, 10 пълни дни преди да се върнете.

Също така искам да предупредя, че CDC не казва, че след ден 5 можете свободно да общувате със семейството си и хората в домакинството си. Все още може да си заразен. CDC казва, че винаги трябва да се криете около другите дни от 6 до 10. Това включва да не се храните с хора, с които живеете, на закрито в тези дни.

Много експерти по обществено здраве, включително и аз, биха препоръчали тестване извън изолацията като допълнителна предпазна мярка, която също намалява неудобството. CDC не казва това, но мисля, че е разумно да започнете тестване с бърз домашен тест на ден 5. Ако тестът е отрицателен на ден 5 и 6, но не го правите, нямате температура и нямате ако нямате подобрени симптоми, можете да излезете от изолацията. . Това би направило периода на изолация по-малко обременителен, особено за семейства, които живеят в малки пространства или имат малки зависими деца.

Работница подготвя един от новите издадени от правителството комплекти за бърз тест за антиген Covid-19, които получи, за да направи самотест у дома на 8 февруари в Прово, Юта.

CNN: На какви терапии трябва да се подлагат хората? Трябва ли всеки да има такъв?

Лупа: Важно е да се обадите на вашия лекар и да попитате дали отговаряте на условията за терапия. Бих се обадил дали имате леки, тежки или никакви симптоми, защото трябва да знаете какви са вашите възможности. Има три основни типа терапии, всички от които са предназначени да се приемат преди човек да се разболее сериозно, за да се избегне хоспитализация. Като цяло, колкото по-рано започнете терапиите, толкова по-ефективни са те.

Трите варианта са антивирусни хапчета (паксловид и молнупиравир са двете лицензирани антивирусни средства), моноклонални антитела и ремдесивир. Хапчетата се приемат през устата, докато другите две изискват инжекции или инфузии. Те са предназначени за хора, които са изложени на по-висок риск от прогресия до сериозно заболяване. Някои от терапиите може да не са лесно достъпни във вашия район. Други могат да взаимодействат с други лекарства или лечения, които приемате.

Силно препоръчвам хората да говорят със своите лекари, преди да се разболеят, за да имат план. Някой на 20-те, който е здрав, вероятно не отговаря на условията за тези терапии, но някой на 60-те години с определени хронични заболявания ще бъде. Знайте предварително какво бихте получили, ако имате положителна проба и как ще получите достъп до терапии, включително след работно време и през уикендите. Ако все още нямате този план, обадете се на вашия доставчик веднага след положителен тест и обсъдете опциите.

За хора, които нямат редовен доставчик на медицински услуги, федералното правителство разполага с локатор за терапия, включително опция „тест за лечение“, където хората могат да отидат да се тестват, да посетят доставчик на здравни услуги, спешна помощ и да получат терапии по всяко време. на същото място. Вашите местни и държавни здравни отдели вероятно също ще разполагат с допълнителна информация и ресурси.

CNN: Как се обръщате към скептиците, които биха могли да попитат какъв е смисълът да се ваксинират, ако ваксинираните хора все още могат да бъдат заразени?

Лупа: Нека поговорим за основната цел на ваксинацията. Най-важната причина е да се намали рискът от сериозно заболяване и да се предотврати хоспитализирането и смъртта на заразените хора. Ето защо е толкова важно да сте в крак с ваксините, да получите първоначалните ваксини и след това бустерните ваксини, защото ваксинираните и ваксинираните хора са много по-малко вероятно да се разболеят сериозно и да умрат, отколкото неваксинираните.

Ваксинацията също намалява риска от инфекция, но този риск все още съществува. За хората, които искат допълнително да намалят риска от заразяване с Covid-19, други предпазни мерки остават важни, включително носенето на маска N95 или еквивалент на закрити обществени места и тестване в същия ден преди събирания, особено ако нивата на Covid-19 в общността са високи . .

.

Add Comment