Защо толкова много издания на игри от последно поколение се отменят?

Версиите от последно поколение на новата игра „Test Drive Unlimited“ и „Gotham Knights“ бяха тихо отменени през последните няколко седмици, което разочарова феновете.

Продажби на PlayStation 5 и Xbox Series X | S са били малко бавни в сравнение с техните колеги от последно поколение, така че разработчиците, които искат да оставят след себе си вградена база от фенове, която притежава конзоли от последно поколение, изглежда като икономическа грешка.

Това обаче не е непременно така.

Разработването на игри стана по-сложно през годините, докато някои елементи станаха по-прости.

Системната архитектура X86 вече е индустриален стандарт, което означава, че хардуерът за видеоигри вече използва същата архитектура като разработката на компютър.

И PS4, и Xbox One поддържат архитектурата X86, която изигра значителна роля за техния успех и улесни разработването на игри.

От друга страна, PlayStation 4 и Xbox One работят с технология, която би захранвала компютър за игри от среден клас от 2012 г., а системите започват да показват възрастта си.

Това е същият принцип, който Apple използва за своя iPhone – веднага щом старата система започне да показва първите признаци на забавяне, те се изключват.

И сега дойде сметката за PlayStation 4 и Xbox One.

Докато разработчиците може да са по-свикнали да разработват за по-стари конзоли, разработването на версии на игрите заедно с PlayStation 5 и Xbox Series X | S означава използване на повече ресурси.

Изборът да спрете да правите портове за по-стари конзоли е икономичен и практичен избор.

Разработчиците биха могли да отделят повече време, за да играят текущите версии на игрите или да изглеждат по-добре, вместо да се налага да се фокусират върху това да направят версиите от последно поколение достатъчно добри, за да могат да се играят.

Виждали сме негативните ефекти от това, което се случва, когато една авангардна игра пусне на по-стар хардуер като “Cyberpunk 2077”.

По-специално, стартиращите версии на PS4 биха се борили изключително добре с играта, която играе сравнително добре на компютър.

Може би най-скандалният пример за версия на игра от последно поколение, която е нелепо по-бедна от версията от сегашното поколение, дойде с PS3 версиите на „Shadow Of Mordor“ и „Watch Dogs“ през 2014 г.

Амбициозните визуализации на двете игри бяха намалени, за да могат игрите да работят на хардуер, проектиран и доставен през 2006 г.

В случая на „Shadow Of Mordor“, играта беше намалена до честота на кадрите за слайдшоу и повече графики „Roblox“, отколкото „Lord Of The Rings“.

В случай на „Test Drive Unlimited: Solar Crown“, чиито версии от последно поколение са отменени, играта обещава карта на остров Хонг Конг в мащаб 1:1.

„Forza Horizon 5“ беше пусната успешно на Xbox One с няколко проблема (и това е игра, която също е оптимизирана да работи на Ultra настройки на компютър, без да се поизпотявате), но това е доказателство за качеството на оптимизацията и от дизайна на беше и разработчиците на PlayGround Games, които поддържаха Microsoft.

В случай на „Test Drive Unlimited“, издателите на Nacon нямат финансовите ресурси на Microsoft, за да направят играта възможна или оптимизирана за най-новото поколение.

„Red Dead Redemption 2“ и „Ghost Of Tsushima“ са две невероятни игри, които могат да работят на хардуер на PS4, но в първата Rockstar Games разполага с ресурсите и работната сила на малка страна, а Sony е международен медиен конгломерат. в този последен случай.

И в двата случая разработчиците могат да отделят толкова време и пари, колкото искат да направят игрите възможно най-фантастични на по-стар хардуер.

Това просто не е опция за малки разработчици.

Изявление на Nacon гласеше: „В опит да се възползва максимално от най-новата технология на конзолата и да максимизира цялостното качество на играта, Nacon реши повече да не разработва Test Drive Unlimited Solar Crown за PlayStation 4 и Xbox One.

„Gotham Knights“ също наскоро беше обявено, че версиите от последно поколение са саботирани, което дразни феновете.

“Gotham Knights” разбира се е собственост на Warner Brothers, но в случай, че “Gotham Knights” саботира изданието от последно поколение, това може да е случай на поука от минали грешки.

PC портът на “Arkham Knight” остава един от най-големите катастрофи в историята на игрите и вместо да избере да отложи играта още повече, играта беше принудена да излезе в незавършено състояние за PC.

Въпреки че това не е потвърдено вътрешно или външно, не е трудно да си представим, че играта просто не работи добре на по-стар хардуер и разработчиците Warner Montreal смятат, че не си струва всичко, само не времето и ресурсите.

Както беше отбелязано, това може да е пример за разработчици, които оставят пари на масата.

Сегашното поколение конзоли е доминирано от недостига на конзоли, по-специално PlayStation 5.

Продажбите се увеличават постоянно през последните няколко месеца, но PS5 все още изостава от PS4 по продажби в този момент от живота си.

Както PlayStation 4, така и Nintendo Switch са продали над 100 милиона бройки през живота си и простото отказване от съществуващата база от фенове поради технологични ограничения е или глупав ход, или умно решение, в зависимост от това кого питате.

Отговорът на този въпрос е прост; това е въпрос на икономика и управление на бизнеса.

Игрите са индустрия за милиарди долари и една лоша игра може да е достатъчна, за да изпрати разработчик в неизвестност или фалит, такава е конкуренцията.

Просто попитайте Silicon Knights какво направи издаването на „Too Human“ за крайния им резултат.

В случая с „Too Human“ играта беше над бюджета и започна да съществува като игра за PS1, преди да бъде пусната за Xbox 360 през 2008 г.

Създаването на игри за множество конзоли отнема много време и е скъпо.

Пускайки игра във възможно най-добро състояние на възможно най-добрия хардуер, тя теоретично дава на разработчиците на техните игри шанс да спечелят.

В този случай щипката идва отгоре, което означава изрязване на игри за по-стар хардуер.

С напредването на поколението на конзолата очаквайте все повече портове от последно поколение да бъдат анулирани.

Както Джеймс Хетфийлд веднъж каза, “Тъжно, но истина”.

.

Add Comment