Запознайте се с новия колумнист за храна на Irish Times Grainne O’Keefe – The Irish Times

Тя носи Birkenstocks – във и извън кухнята – от години, но готвачът Gráinne O’Keefe е леко разстроен, че обувките вече са се превърнали в модно изявление. „Живея в Birkenstocks, защото те са наистина добри за краката и гърба. Сега са готини, но трябваше да прекарам години, за да ме дразнят, за да ги нося. Приятелят ми винаги ме критикува, че нося стари обувки.

Нейният приятел е Патрик Шапо, син на семейството, което притежава сградата в Болсбридж, където през лятото на 2021 г. тя отвори ресторанта си Mae над семейния винен магазин French Paradox. Тя носи луксозната подплатена с кожа версия на немския сандал, когато се срещаме, за да говорим за новата й седмична колона за рецепти в списание The Irish Times (която започва тази събота с три специални брънч ястия с яйца за готвене през дългия уикенд), и се оказва, че тя е нещо като колекционер на луксозни обувки, с модели на Louis Vuitton и Jimmy Choo в гардероба си.

Тя спечели блестящите високи токчета по трудния начин, благодарение на солидна трансплантация, чакайки пет години, за да си позволи първия чифт. Сега на 31, О’Кийф навлиза в ресторантьорството на 17 и си е спечелила репутация със силната си работна етика. В училище в Бланчардстаун, където е израснала, тя е отличничка. „Първоначално исках да бъда журналист. Обичах английския и получих A1 в сертификата за завършване. Но финансите бяха затруднени. „Всъщност нямах пари да отида в колеж. Мисля, че CAD [college application fee] беше около 60 евро, а аз нямах, така че не кандидатствах в колеж.

Вместо това тя последва друг интерес. „Когато бях на около 14, започнах да гледам готварски предавания и взех готварски книги от мобилна библиотека, която дойде в моето училище.“ Кухненската среда, която е виждала в телевизионни предавания – тя споменава по-специално сериала Hell’s Kitchen на Гордън Рамзи – предизвика интереса й. „И аз просто исках да се науча как да го направя. Така че забравих написаното.

Предложено й място в безплатен двугодишен курс по професионално готвене в Дъблинския технологичен институт, тя се справя отлично в кухнята и скоро работи на пълен работен ден в допълнение към ученето. Престоят в хотел Merrion беше последван от четиригодишен престой в ресторант Pichet в Дъблин. „След Пише отидох в Бастибъл за една година и участвах в сцени [unpaid work experience] в Bernardin в Ню Йорк и Atelier Crenn в Сан Франциско.

„Не казахме на никого, това продължаваше от месеци и си казахме: „Трябва ли да направим това? Може би не трябва?

Първият й шанс да бъде готвач идва, когато отваря Clanbrassil House за собствениците Бари Фицджералд и Клеър-Мари Томас, нейни работодатели в Bastible. „Прекарах три години и половина в Clanbrassil House. Така че беше време да продължим. Но всъщност вече не исках да работя за хората“, казва тя.

Един ден по време на блокирането на Covid, връщайки се от Bujo, фокусирания върху устойчивостта ресторант за бургери в Sandymount, където тя е кулинарен директор от отварянето му през 2017 г., докато работеше като готвач, тя пое по различен път към своята къща St. Francis House. Това отклонение, което трябваше да промени живота му.

На Shelbourne Road, The French Paradox имаше отворен люк към улицата, за да се справи с жаждата за вино на затвора. „И Патрик стоеше там, този супер висок французин.“ Искането за съвет относно пенливо вино предизвика разговор между двойката и когато се прибра вкъщи, О’Кийф представи виното в публикация в Instagram. „Тагнах The French Paradox и той ме последва в Instagram – а той всъщност не използва Instagram. Но повече не си говорехме и тогава майка й ми се обади внезапно няколко месеца по-късно.

Имам начин да приготвям ястия наистина бързо, но те са вкусни и изглеждат добре. Така че се надявам да мога да предам това в колоната и да покажа на хората как да го направят

Ирландката Таня Шапо, която притежава The French Paradox със съпруга си французин Пиер, искаше да предложи на О’Кийф пространството над магазина, за да отвори ресторант. „Тя ме беше видяла [the RTÉ documentary series] Отвъд менюто. Патрик не го е погледнал, все още не го е погледнал. Бързо напред до август миналата година и О’Кийф стана горд готвач-покровител на Мей, кръстен на баба си по бащина линия.

По това време тя и Патрик се виждаха, но романтиката не беше публично оповестена. „Не казахме на никого, това продължаваше от месеци и си казахме: „Трябва ли да направим това? Може би не трябва? И тогава казахме на семейството му. Беше точно след отварянето на ресторанта и отидохме в Париж през септември за уикенда с брат му и приятелката му. Патрик вече не работи в магазина, управляван от брат му Жак, след като възобнови лиценза си по китайски и търговия. „Но наистина беше добре, че първоначално той беше там за морална подкрепа“, каза О’Кийф.

Ресторантът имаше огромен успех, спечелвайки признание от критиците, както и пълна книга за резервации. “Най-хубавото е колко много местни хора имаме и те се връщат много.” И наличието на силен екип в кухнята и в предната част на къщата означаваше, че първоначалният страх на О’Кийф, че никога няма да може да си вземе почивка, не се материализира.

Неговият акаунт в социалните медии често включва изображения от пътувания в чужбина. „Опитвам се да посетя колкото се може повече градове. В неделя и понеделник затваряме ресторанта, така че се опитвам да хвана ранните полети в неделя, да отида до ресторанта, но винаги ще изберем музей или два, ако можем.“ Двойката планира пътуване до Ню Йорк през януари, като в програмата са включени Мет музей и вечер в операта.

„Не съм само за храната. Харесвам изкуството. Обичам музиката. Обичам да чета и обичам да пиша“, казва тя. За новата си седмична рубрика тя планира “наистина прости и вкусни рецепти”. Друга цел е да направи някои малко по-сложни ястия достъпни за всички готвачи. „Умея да приготвям ястия много бързо, но те са вкусни и изглеждат добре. Така че се надявам да мога да предам това в колоната и да покажа на хората как да го направят.

.

Add Comment