Дългите симптоми на Covid при по-възрастните американци често са трудни за разпознаване, казват експерти

Повдигането на дрехите, вдигането на ръцете, поставянето на неща в гардероба й кара Бел да се чувства без дъх и често предизвиква силна умора. Ходи с бастун, само на кратки разстояния. Той тежи 50 паунда по-малко, отколкото когато вирусът удари.

70-годишната Бел е един от милионите по-възрастни хора, които се борят дълго време с covid – население, на което се обръща малко внимание, въпреки че изследванията показват, че по-възрастните хора са по-склонни да развият лошо разбраната болест, отколкото по-младите или възрастните на средна възраст.

Дългият covid се отнася до текущи или нови здравословни състояния, които се появяват най-малко четири седмици след инфекция с covid, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Голяма част от болестта е объркваща: няма диагностичен тест, който да го потвърди, няма стандартна дефиниция на болестта и няма начин да се предвиди кой ще бъде засегнат. Честите симптоми, които могат да продължат месеци или години, включват умора, задух, висок сърдечен ритъм, болки в мускулите и ставите, проблеми със съня и проблеми с вниманието, концентрацията, говора и говора паметта – набор от трудности, известни като мозъчна мъгла.
Продължаващото възпаление или дисфункционален имунен отговор може да бъде причина, заедно с резервоари от вирус, оставащи в тялото, малки кръвни съсиреци или остатъчно увреждане на сърцето, белите дробове, съдовата система, мозъка, бъбреците или кръвоносните съдове, други органи.
Едва сега започва да се документира въздействието върху възрастните хора. В най-голямото по рода си проучване, публикувано наскоро в списание BMJ, изследователите изчислиха, че 32% от възрастните хора в Съединените щати, които са преживели covid инфекции, са имали симптоми на продължителен covid до четири месеца след заразяването – повече от два пъти повече от процента от 14%. по-ранно проучване, открито при възрастни на възраст от 18 до 64 години. (Други проучвания показват, че симптомите могат да продължат много по-дълго, една година или повече.)

Проучването на BMJ разглежда повече от 87 000 възрастни на възраст 65 и повече години, които са имали covid инфекции през 2020 г., използвайки данни за твърдения от плановете Medicare Advantage на UnitedHealth Group. Той включва симптоми, които продължават 21 дни или повече след инфекция, по-кратък период от този, използван от CDC в неговата дълга дефиниция за covid. Данните включват както възрастни хора, които са били хоспитализирани поради covid (27%), така и тези, които не са били (73%).

По-високата честота на пост-ковидните симптоми при възрастните хора вероятно се дължи на по-високата честота на хронични заболявания и физическа уязвимост в тази популация – характеристики, които са довели до по-голямо бреме на сериозно заболяване, хоспитализация и смърт. смъртни случаи сред възрастните хора през целия период пандемия.

“Средно по-възрастните хора са по-малко устойчиви. Те нямат същата способност да се възстановяват от сериозно заболяване”, каза съавторът на изследването и изпълнителен директор на изследванията за транслация д-р Кен Коен за OptumCare. Optum Care е мрежа от медицински практики, собственост на UnitedHealth Group.

Прилагането на резултатите от проучването към последните данни на CDC предполага, че до 2,5 милиона възрастни хора може да са били засегнати от дълго време covid. За тези хора последствията могат да бъдат опустошителни: поява на увреждане, неспособност за работа, намалена способност за извършване на ежедневни дейности и понижено качество на живот.

Но за много възрастни хора дългият covid е труден за разпознаване.

“Предизвикателството е, че неспецифични симптоми като умора, слабост, болка, объркване и повишена слабост са неща, които често виждаме при критично болни по-възрастни хора. Или хората може да си мислят, че това е част от стареенето”, каза д-р. Чарлз Томас. Александър Семелка, постдокторант по гериатрична медицина в университета Уейк Форест.

72-годишната Ан Морс от Нашвил, Тенеси, беше диагностицирана с covid през ноември 2020 г. и се възстанови у дома след пътуване до спешното отделение и последващи домашни посещения от медицински сестри на всеки няколко дни. Скоро тя започва да има проблеми с паметта, вниманието и говора, както и проблеми със съня и силна умора. Въпреки че се е подобрила донякъде, няколко когнитивни проблеми и умора продължават и до днес.

„Това, което беше разочароващо, беше, че казвах на хората моите симптоми и те казваха: „О, и ние сме такива“, сякаш става дума за остаряване“, ми каза тя. “И аз съм като, но ми се случи внезапно, почти за една нощ.”

Бел, певец и автор на песни в Нашвил, се бореше да получи адекватно проследяване, след като прекара две седмици в интензивно лечение и още пет седмици в старчески дом, получавайки рехабилитационна терапия.

Тери Бел, който прекара две седмици в интензивно отделение и беше диагностициран с продължителен covid, казва, че сега ходи само на кратки разстояния с бастун и е с 50 паунда по-лек, отколкото преди да се разболее.  Той открива, че окачването на ризите и панталоните му след пране го оставя без дъх и често причинява силна умора.

„Не получавах отговори от редовните си лекари относно дишането и други проблеми. Казаха ми да вземам лекарства без рецепта за синусите и подобни неща“, каза той. Бел каза, че истинското му възстановяване е започнало, след като е бил насочен към специалисти в медицинския център на университета Вандербилт.

Джеймс Джаксън, директор на дългосрочните резултати в Центъра за критични заболявания, мозъчна дисфункция и оцеляване на Вандербилт, ръководи няколко дългогодишни групи за подкрепа на COVID, които посещават Морс и Бел, и е работил със стотици подобни пациенти. Той изчислява, че около една трета от възрастните хора имат известна степен на когнитивно увреждане.

“Знаем, че има значителни разлики между по-младите и по-възрастните мозъци. По-младите мозъци са по-пластични и ефективни при зареждането си, а нашите по-млади пациенти изглежда са способни да възстановят когнитивните функции по-бързо”, каза той. – заявява той.

В екстремни случаи, covid инфекциите могат да доведат до деменция. Това може да се дължи на факта, че възрастните хора с тежък ковид са изложени на висок риск от развитие на делириум – остра, внезапна промяна в психичното състояние – което е свързано с по-късното развитие на деменция, каза д-р Лирон Синвани, гериатър и асистент. професор в Институтите за медицински изследвания Feinstein в Northwell Health в Манхасет, Ню Йорк.
Бустерите за ваксина срещу Covid-19 са от съществено значение за възрастните хора.  Защо повече хора не ги получават?

Мозъкът на по-възрастните пациенти също може да е бил наранен поради липса на кислород или възпаление. Или болестните процеси, лежащи в основата на деменцията, може вече да са в ход и инфекция с covid може да послужи като повратна точка, ускорявайки появата на симптомите.

Изследване на Sinvani и колеги, публикувано през март, установи, че 13% от пациентите с covid, които са били на 65 и повече години и са хоспитализирани в Northwell Health през март 2020 г. или април 2020 г., са показали признаци на деменция година по-късно.

Д-р Томас Гут, асоцииран директор по медицина в Университетската болница на Стейтън Айлънд, която откри една от първите дългосрочни клиники в Съединените щати, отбеляза, че разболяването от covid може да подтикне възрастни хора със съществуващи състояния като сърдечна недостатъчност или бели дробове. заболяване. ръба“ до по-тежко увреждане.

По-специално при по-възрастните хора, каза той, „трудно е да се припише какво е пряко свързано с covid и какво е развитието на състоянията, които вече имат“.

Това не беше случаят с Ричард Гард, 67 г., който живее точно извън Ню Хейвън, Кънектикът, самопровъзгласил се за „много здрав и годен“ моряк, водолаз и учител по музика в университета в Йейл, който се зарази с covid през март 2020 г. Той беше първият пациент с covid, лекуван в болницата в Йейл Ню Хейвън, където беше критично болен в продължение на 2,5 седмици, включително пет дни в интензивно лечение и три дни на вентилатор.

Ричард Гард описва себе си като

През следващите две години Гард прекарва повече от два месеца в болница, обикновено заради симптоми, наподобяващи сърдечен удар. „Ако се опитах да се изкача по стълбите или 10 фута, почти щях да припадна от изтощение и симптомите щяха да започнат – силна болка в гърдите, излъчваща се от ръката ми към врата, затруднено дишане, изпотяване“, каза той. – заявява той.

Д-р Ерика Спац, директор на профилактичната програма за сърдечно-съдово здраве в Йейл, е един от лекарите в Gard. „Колкото по-тежка е ковид инфекцията и колкото сте по-възрастни, толкова по-вероятно е да имате сърдечносъдово усложнение след това“, каза тя. Усложненията включват отслабване на сърдечния мускул, образуване на кръвни съсиреци, анормален сърдечен ритъм, увреждане на съдовата система и високо кръвно налягане.

Животът на Гард се промени по начини, които той никога не е предполагал. Неспособен да работи, той приема 22 лекарства и все още може да ходи само 10 минути по равна земя. Посттравматичното стресово разстройство е чест и нежелан спътник.

„Много пъти ми беше трудно да продължа, но си казвам, че просто трябва да стана и да опитам още веднъж“, ми каза той. “Всеки ден, когато се чувствам малко по-добре, си казвам, че добавям още един ден или още една седмица към живота си.”

KHN (Kaiser Health News) е национален нюзрум, който произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми. Наред с анализа на политиката и анкетите, KHN е една от трите основни оперативни програми на KFF (Family Foundation Kaiser). KFF е надарена организация с нестопанска цел, предоставяща информация по здравни проблеми на нацията.

.

Add Comment