Дори за умерено пиещите, преяждането може да увеличи рисковете за здравето

  • Ново проучване установи, че умерено пиещите, които консумират алкохол, може да са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми, свързани с алкохола.
  • Прекомерната консумация на алкохол е свързана с негативни последици за здравето, включително увреждане на тъканите, злополуки и предозиране.
  • Експертите казват, че осъзнаването на навиците си за пиене е чудесно начало за избягване на прекомерната консумация на алкохол.
  • Въпреки това, трябва да потърсите професионална помощ, ако е необходимо.

Дори ако сте умерено пиещи, ако пиете твърде много алкохол, можете да се изложите на повишен риск от здравословни проблеми, свързани с алкохола, според изследователи от Тексаския университет в Остин.

Умереното пиене е определено в тяхното проучване като средно не повече от едно питие на ден за жените и не повече от две за мъжете.

Тежкото пиене се дефинира като пиене на четири или повече напитки наведнъж за жени или пет или повече напитки наведнъж за мъже.

В тяхното проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, беше установено, че тези хора са пет пъти по-склонни да развият проблем със злоупотребата с алкохол.

Те също бяха два пъти по-склонни да имат проблеми с алкохола девет години по-късно.

Това беше сравнено с хора, които пият същото количество алкохол като цяло, но не пият твърде много.

За да проучат как навиците за пиене могат да повлияят на хората, изследователите от UT Austin разгледаха данни от 1229 пиячи на възраст 30 и повече години.

Хората бяха интервюирани в две вълни от проучването за развитие на средната възраст в Съединените щати, което позволи на изследователите да проследят участниците за период от девет години.

Водещият автор д-р Чарлз Холахан, който е професор по психология в UT Остин, каза, че неговият екип иска да проучи този въпрос, защото когато става въпрос за умерено пиене, моделът на пиене обикновено се пренебрегва.

„Това оставя много пиячи погрешно да приемат, че умереното средно ниво на пиене е безопасно, независимо от модела на пиене“, обясни той.

Това, което откриха обаче, ги изненада.

„В национална извадка от възрастни американци открихме, че пиещите с умерено и средно ниво представляват по-голямата част от прекомерното пиене и по-голямата част от проблемното пиене“, каза Холахан.

„Прекомерната консумация на алкохол е свързана със свързани с алкохола здравословни или социални проблеми сред тези умерено пиячи“, добави той.

Д-р Патриша Е. Молина, директор на Центъра за високи постижения за злоупотреба с алкохол и наркотици в LSU Health New Orleans и член на Американското физиологично дружество, обясни, че прекомерната консумация на алкохол може да има няколко вредни за здравето ефекти.

„Прекомерната консумация на алкохол е свързана с увреждане на тъканите и патофизиология, свързано с алкохола, което води до значителни неблагоприятни ефекти върху множество системи от органи“, каза Молина.

„Рисковото пиене (от които прекомерното пиене е една от формите) е свързано с повече от 60 остри и хронични заболявания, като мъжете имат по-висока честота на здравословни проблеми, свързани с алкохола, отколкото жените“, добави Молина.

Д-р Кевин Монтес, асистент по психология в Калифорнийския държавен университет, Домингес Хилс, освен това отбеляза, че прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от затъмнение, предозиране, незащитен секс, случайна смърт и наранявания.

Според материал, предоставен от Montes, прекомерната консумация на алкохол засяга и тъканите в цялото тяло.

Дори само един епизод на тежко пиене може да доведе до възпаление на панкреаса при хора, които вече имат увреждане на панкреаса. С течение на времето може да допринесе за чернодробни и други хронични заболявания, както и да увеличи риска от някои видове рак.

Холахан каза, че вярва, че тези констатации показват необходимост от интервенции, насочени към умерено пиящите.

Пример за това би бил засиленият скрининг от доставчиците на първична медицинска помощ, който взема предвид навиците за пиене, дори сред умерено пиещите.

„В момента прекомерното пиене сред умерено пиещите остава до голяма степен незабелязано в заведенията за първична медицинска помощ“, отбеляза Холахан.

Сред самите пиячи той предлага на умерените пиячи да внимават, ако от време на време не пият.

“Средно умерените пиячи трябва да говорят с членове на семейството или професионалист, ако имат здравословни или социални проблеми поради алкохол”, каза Холахан.

Монтес каза, че ако се хванете да пиете прекомерно, една стъпка, която можете да предприемете, за да си помогнете, е да промените средата си. Например, прекарване на по-малко време в барове или ресторанти, където обикновено пиете алкохол, или намаляване на времето, което прекарвате с други хора, които пият алкохол.

Можете също така да се възнаградите, че не сте пили твърде много след известно време, каза Монтес.

„Също така е много важно да включите семейството и приятелите си, когато обмисляте намаляване на прекомерната им консумация на алкохол“, обясни той.

„Семейството и приятелите не само ще ви държат отговорни, когато сте изкушени да се отдадете на прекомерно пиене, но те също могат да бъдат важен източник на положително подкрепление, когато успешно намалите ангажимента си към прекомерно пиене. алкохол.”

Освен това Молина предложи, че добро начало е просто да осъзнаете своите навици за пиене: колко пиете и колко често.

Трябва също да обърнете внимание на това колко лесно или трудно ви е да намалите приема на алкохол и да идентифицирате какво ви кара да пиете, посъветва тя.

„Всички тези стъпки са добри“, заключи Молина, „и може да се наложи да бъдат подкрепени с поведенчески интервенции (осигурени от психолог, терапевт или друг доставчик на здравни услуги)“.

Ако проблемът ви е достатъчно сериозен, Молина предполага, че може да се предписват лекарства, които да помогнат за намаляване на желанието ви за алкохол.

.

Add Comment